Opret brugerGlemt adgangskode

Viden om pærer

Bliv lidt klogere i pærer virvaret.

Efter de nye EU regler er pærer med højt energiforbrug blevet udfaset.
Dette betyder at både familie og virksomheder kan nedsætte deres elregning og mindske klimapåvirkninger.

Det er nu lidt dyrere at indkøbe pærerne, men til gengæld bruger de 75-80 % mindre energi og holder 6-10 gange længere.

Men det kan være et virvar at finde rundt i det store udvalg der nu er blevet af pærer. Hvilken pærer skal man vælge? hvordan er lyset og hvor er det bedst at bruge hvad?

Det vil vi her prøve at skitsere for dig, så det efterfølgende vil være lidt nemmere for dig at navigere rundt i.

Klare glødepærer

Fordelene:
Det er selvfølgelig lyset. De har det samme varme, klare, bløde lys, som vi er vandt til fra de traditionelle glødepærer. Ligeledes giver det lys, straks det tændes og de kan dæmpes.

Ulemperne:
Her sparer du ikke så meget i strøm, som ved sparerpærer og de holder også typisk kun 2 år i modsætning til 6-10 år ved andre sparerpærer.

Bruges:
Der hvor du har behov for det klare lys og steder hvor lyset ikke bruges så ofte, så kostprisen udligner det, der bruges i elektricitet.
Energiklasse E eller F.

Halogenpærer

Fordelene:
De har en meget god farvegengivelse og kan dæmpes, ligeledes tænder de øjeblikkeligt, når du trykker på kontakten. På denne måde får du en sparerpære der både giver et blødt lys og ikke bruger meget i strøm.
Du kan også få en ”saml selv” pakke, hvor der følger en fatning, et pærehoved og en halogen pærer med. På denne måde kan du få pæren til at se ud som og lyse som en gammeldags glødepære. Ligeledes indeholder de ikke kviksølv, så de kan blot smide i skraldespanden.
Ulemperne:
De har knap så lang levetid som en sparepære og bruger lidt mere strøm, så at den besparelsen på elregningen bliver lidt mindre. Ligeledes afgiver pæren meget varme.

Bruges:
Steder hvor der er brug for en god belysning med god farvegengivelse. Ligeledes er de gode ved spejlbelysning og læselamper, hvor der er brug for et koncentreret lys.
Energiklasse B eller D.

Kompaktlysstofrør/Sparepærer

Fordelene:
Disse pærer bruger helt op til 80 % mindre energi end traditionelle glødepærer og i løbet af pærens levetid vil du kunne spare ca. 450 kr. De holder 6-10 år i modsætning til 1-2 år ved traditionelle glødepærer. Ligeledes er der et bredt udvalg af lysfarver. Du kan også få kompaktlysstofrør der er dæmpbar, det dogafhænger af om spolen der sidder foran kompaktlysstofrøret  kan dæmpe.
Ulemperne:
De er let påvirkelige over for ekstreme temperaturer og hyppige tænd/sluk. Derudover tager de længere tid at tænde end eks. en halogen eller LED pærer. De har ligeledes heller ikke en særlig god farvegengivelse og kan f.eks. få mørk rød til at se lidt grå ud. Det er derfor ikke optimalt at bruge disse over et spisebord, hvor man skal se på personen overfor.
Kompaktlysrør må heller ikke smides i skraldespanden.
Bruges:
Alle steder i huset, især hvor det anvendes hyppigt eller i længere tid ad gangen, men vær opmærksom på lysgengivelsen på pæren, da de typisk har et meget koldt lys og derfor ikke er gode over eks. køkkenbord og spisebord.
Energiklasse A eller B.

OBS:
Et godt fif fra fagmanden er at lade sparepære være tændt i mindst 3 timer første gang man tænder dem for "lige at brænde til". Det sikrer længere levetid samt et bedre lys.

LED pærer

Fordelene:
Den helt store fordel er den rigtig lange levetid på pæren. Årsagen til dette er, at der hverken er glødetråd eller andet der kan slides. LED pæren har helt op til 50 gange længere levetid end en traditionel glødepære og har en rigtig god farvegengivelse. Som ved kompaktlysrør bruger LED pærer også helt op til 80 % mindre energi end traditionelle glødepærer.
De kaldes ligeledes dioder og lysdioder og fås både med stiftsokkel og almindelig sokkel. Pæren har en meget lav drifttemperatur og er derfor ideel til indbygning, ligeledes er der ingen risiko for forbrændinger. Pæren kan også holde til mange tænd/sluk og tænder med det samme der trykkes på kontakten.

Ulemperne:
Pæren giver et meget retningsbestemt lys og er derfor ikke optimal at bruge overalt i huset og den kan kun fås med lavere lysstyrke altså op til 75 watt. Nogle LED pære er også temperaturfølsomme, så vær opmærksom på dette, hvis de skal bruges til udendørsbelysning. Når pærer er brændt ud, må den ikke smides i skraldespanden.

Bruges:
Typisk steder hvor man skal bruge lys i længere tid. Til spejlbelysning, indbygget skabsbelysning eller skrivebordet. De kan ligeledes bruges til udendørsbelysning, men vær dog opmærksom på, om pæren er temperaturfølsom.
Energiklasse A.

Farvegengivelse:

Vær opmærksom på at lys, der er for hvidt, giver et ubehagelig indeklima, og lys, der er for gult, giver en unaturlig farvegengivelse. Lysets evne til at gengive farver vurderes på en skala fra 0-100.
Dagslysets evne til at gengive farver er 100
Sparepærers evne er 80-85
Halogens er typisk 99
LEDs er 70-95
Til indendørs brug skal du vælge en pære med min. 80.

Nu skal lystyrken også måles i Lumen hvilket kan være lidt forvirrende. Derfor er det godt med nedenstående oversigt der enekelt og nemt viser hvad lumen svarer til sammenlignet med de klassiske Watt i en glødepære.

Om Lampekongen.dk

Lækker belysning til en fair pris.

Hos Lampekongen.dk har vi samlet kvalitets lamper til den krævende husholdning fra mange af de kendte producenter. Kvalitet, design og gode priser Vi sætter design og kvalitet i højsædet og vores spændende sortiment er nøje udvalgt.

Mulighed for at handle på alle tider af døgnet - billigt.
Så du altid har mulighed for at være med på det nyeste indenfor kvalitets belysning til dit hjem.

Læs mere

Kundeservice

Åbningstider for support:
Mandag-fredag : 10.00 - 16.00
Lørdag-søndag : Lukket

Kundeservice : +45 96 750 476

E-mail: info@lampekongen.dk

Lampekongen.dk er e-mærket

Læs mere

Birkmosevej 18  |  6950 Ringkøbing  |  Tlf. +45 96 750 476  |  info@lampekongen.dk